Like cook /try new recepi, join contest(online&offline),holiday,reading novel thriller,romance& horror
Saturday, August 11, 2012
Dumpling Kukus My Chef Chicken Makhani
Hi, friends wanna try my new menu today?TEA TIME , today i buat
"Dumpling Kukus CHICKEN MAKHANI"
kerana hari ni tak plan nak kemana2/shopping, and anak2 i memang sangat suka dengan dumpling yang tranparents ni, dan bahan2 pun ada tersedia kat rumah( kerana setiap weekend anak2 i mesti nak makan dumpling , so bahan2nya selalu tersedia kat rumah, hehehehe) , biasanya i buat dumpling sayur2an, but today i try use MyChef Chicken Makhani(boleh juga try MyChef Beef Keema), lepas siap dumpling ni, woww..i so puas hati juga, sedaaappp, tak sangka pakai produk MyChef Chicken Makhani, my dumpling lagi rasa ehmmmmmm...... (produk MyChef simple, sedaap n mudah di sediaakn,jimat masa i , tak payah buat bahan2 intinya lagi, ) (pssstt...nak tahu..anak i yg umur 12 tahun pun pandai masak, jika ada produk MYCHEF kat rumah, dia boleh try pelbagai recepi menggunakan MYCHEF, ) nak cuba try ni ?see kat bawa:
Bahan-bahan Untuk Kulit Dumpling:
1.100 grm tepung kanji (wheat starch)
2.200 grm tepung ubi ( Tapioka flour)
3.1/2 sdt gula
4. 2 sdm minyak masak
5 .secubit garam
6.500 ml air panas mendidih
Bahan- bahan inti:
MyChef Chicken Makhani (panaskan di microwave selama 4 minit)
tapis kan kuah chicken makhani, haluskan Chicken Makhani dengan sudu,
Cara membuat kulit dumpling:
1- Campurkan kedua-dua tepung dalam mangkuk besar
2- Masukkan garam,gula dan minyak masak kedalam air, dan masak sampai mendidih .kacau rata.
3- Tuangkan campuran air panas tadi kedalam mangkuk tepung dan guna sudu untuk mengacau adunan.Kacau tepung hingga menjadi doh dan ketepikan hingga sejuk.(boleh mula menguli doh bila tepung dah tak terlalu panas untuk dipegang).
4- Taburkan tepung ubi atas papan canai dan canai doh menjadi nipis dan terap dengan penerap bulat(.masukkan bahan inti)Pastikan doh disapu banyak tepung ubi bila menerap supaya senang untuk mengambilnya dan tidak melekat bila disusun.Buat la sampai habis.
5.Sapukan pinggan atau steamer degan minyak masak sebelum letak dumpling. Sapukan sedikit minyak pada permukaan dumpling supaya tidak melekat. Kukus selama 8-10 minit. Biar sejuk sedikit baru keluarkan dari pinggan / steamer
kalau nak sedaapppp lagi bolehlah di taburkan bawang putih goreng, daun bawang, n makan dengan sos chili...yummy yummy.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
salam....mcm menarik je....nak tny...tepung kanji tu tepung apa?...tepung gandum ke??
hehehehe..thx ~~~ tepung kanji tu..kat kedai u mh say..want beli "tung mien" flour, or " kat market yg ada tulis" startch flour" if tak da u blh tukar dgn " tepung jagung kanji" bkn corn flour ya, corn starch flour ( tepung jagung+ kanji)
saya bahagian buat doh tak berapa menjadi.kulit dumpling yg dah ready made ada di jual tak?
dOh tu kena buat sendiri, tak da jual ^_^, maybe u boleh try guna tepung "corn starch flour), air & minyak tu mesti panas@ masa nak di campur ke tepung, sejuk tk menjadi,doh tu~~~ cuba try ya ^_^
how abaut klu guna kulit wantan ,i ada baca dlm facebook buat dumpling guna kulit wantan(ada jual ke)
kulit wantan ada jual kat pasaraya..but i tak pernah try ^_^..n oso guna kulit wantan dumpling tu takde lah transparent...^_^ n tk sesuai buat dumpling..wantan sesuai buat goreng/ rebus..
ye ke klu mcm tu.i've to try my hand on the manual doh making lah ye.nampak transparent baru cantik ekk
Post a Comment