pertandingan akhir /final kat Summit Usj, tak sangka juga anak saya boleh masuk ke final,kerana semua kanak2 yg in dlm saringan semua pandai memasak dan kreatif, dalam pertandingan peringkat akhir,mereka kena menyediakan Spaghetti ikan sardin adabi & tempura udang cucur perisa keju, siapakah yg akan bergelar juara?Ipad,Blackberry & Nintendo(beserta cash yg mmmmm???)
Masakkan pertama yg knk2 tersebut masak ialah Pasta/Spaghetti dengan menggunakan Ikan Sardin Adabi,
|
Persiapan sebelum pertandingan bermula~~~~ |
|
Start Cook first Recepi, Pasta |
|
pemarkahan juri untyuk masakkan pertama |
|
see all kids veey gd cook n creative |
|
This Pasta my daughter cook ^_^ ok tak? not bad lah hehehehe
bagi yg nak cuba blh try resepi ni:
1 peket spaghetti
1 tin sardine Adabi(lecek isi sardin hingga hancur)
1 ½ biji buah tomato (didadu)
Kicap adabi secukup rasa
Carrot di hiris halus
2sudu besar cili boh
4sudu besar sos cili
4 ulas bawang putih-dicincang halus
1 biji bawang besar-dicincang halus
6 biji butang ( dihiris halus)
Air (sukatan mengikut kesukaan individu)
Garam & gula secukup rasa
2 biji Limau Kasturi
Broccoli rebus (buat hiasan)
Cara:
1. Rebus spaghetti ke dalam air mendidih yang telah dicampurkan sedikit minyak dan garam sehingga masak.Apabila sudah masak,toskan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing.
3. Tumis cili boh sehingga masak.Masukkan sos cili .Serta bolehlah dimasukkan cendawan .
4. Masukkan sedikit air dahulu.Kacau semua bahan-bahan tadi.
5. Isi sardine yang telah dihancurkan dimasukkan ke dalam kuah.Masukkan separuh daripada buah tomato tadi bersama.
6. Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu kering. Namun jangan tambahkan air terlalu banyak.Seelok-eloknya kuah sederhana pekat dan cair.
7. Apabila sudah mendidih bolehlah dimasukkan baki buah tomato tadi. Tambahkan sedikit garam &gula & kicap adabi secukup rasa.
8. Tutup api bila kuah sudah sedia masak.
9.angkat & perahkan limau kasturi & hiaskan dengan brocolli
|
|
wow yg ni sure very nice & creative |
masakkan kedua (tempura udang)
8-10 ekor udang segar sederhana besar
1 pkt tepung cucur adabi perisa keju
1 biji telur
garam
lada sulah
minyak utk menggoreng
hiasan:
salad, tomato di belah dua ( buang isinya)
sos cili & mayonis
Cara-cara
Kupas kulit udang, buang kepala dan basuh dengan bersih. kerat bwh bdn udang jgn smpai putus supaya udang tk bengkok masa dgoreng. lap menggunakan kicthen towel supaya tk meletop ketika menggoreng.taburkan garam dan lada sulah skit.
Lumur udang dengan tepung,then celup kat telur yg dah dipukul (pukul ngan garfu jer).. Pastuh lumur plak kat serbuk roti dan ratakan penuh..
Pastikan minyak dah panas. goreng udang hingga keemasan.
masukkan di dalam tomato yang telah dibuang isinya hiaskan dgn salad, sos cili & mayonis
selamat mencuba ^_^
|
ini hasil karya kedua my daughter hehhehehe, ok tak? nampak menyelerkan rite? nak cuba? try sini resepinya ^_^: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | . |
|
|
|
|
|
|
|
Masakkan kedua anak saya ^_^ ...not bad,(kerana ini fist time dia masuk pertandingan memasak) |
And now~~~~ who is winner????
|
Sebelum di umumkan pemenangnya~~~Lunch first~~~~~ |
|
And here the winner~~~happy happy ^_^ |
|
walaupun tak menang 1,2,3 dapat conso pun ok lah (conso rm200& hamper worth rm50),dia sangt happy kerana dpt berkenalan dng kawan2 baru~~~ first time join dpt masuk ke pringkat saringan & peringkat akhir sdh sangat sangat happy~~~~~next time/next year, blh join lagi, and berusaha lagi, siapa tahu my daughter blh bergelar juara chef & jadi chef yg terkenal nanti hahahahaha~~~~
THANK ADABI&BINTANG KECIL, kerana anak i blh terpilih ke peringkat saringan & peringkat akhir final_____sampai jumpa lagi ^_^!!!!!!!!
and thank ADABI&BINTANG KECIL, program macam ni sangat bagus buat anak2 menunjukkan bakat dan kreativiti mereka,lain kali buat lagi ya~~~~~hahahahaha |
No comments:
Post a Comment